Vertailuja

Teemme päivittäin valintoja. Valinnoillamme on vaikutusta ympäristöömme ja hyvinvointiimme. Valitsemalla kaasuauton teet ekoteon.

Laskelmia

Alla olevista linkeistä pääset Traficomin sivuille tarkastelemaan tarkkoja ajamisen kustannuksen vertailuja.

VTT:n laskelma autoilun kustannuksista

VERNEn laskelma autoilun kustannuksista

vertailuvalmis

Vertailussa diesel ja kaasu

Suurilla ajomäärillä diesel on bensiiniä järkevämpi ratkaisu. Kaupunkiajossa se ei kuitenkaan pääse oikeuksiinsa, koska moottori ei ehdi lämmetä tarpeeksi ja etenkin pakkasilla saattaa ilmetä ongelmia, jonka vuoksi usein suositellaan lisälämmitintä.

Bensamoottoriin verrattuna dieselautossa on pienempi kulutus ja hiilidioksidipäästöt. Dieselautoissa on aloitettu nostamaan uusiutuvan polttoaineen osuutta hyödyntämällä uusia biopolttoaineita.

Valitsemalla bio- tai maakaasulla toimivan auton teet vähäpäästöisen valinnan. Uskomuksista huolimatta todellisuudessa kaasu on edullisempaa kuin bensa tai diesel. Suomessa myytävissä kaasuautoissa on kuitenkin myös bensatankki, joka mahdollistaa matkan jatkumisen vaikka kaasu loppuisi.

Tankkausasemia on vielä rajoitetusti, mutta niiden määrä on jatkuvassa kasvussa. Kaasuauto mahdollistaa myös kotimaisen uusiutuvan polttoaineen ja bensiinin käytön. Vaikka ajoneuvojen tarjonta on Suomessa vielä suppea, on kaasuauto mahdollista ostaa esimerkiksi Saksasta tai Ruotsista, jossa kaasuautojen tarjonta on merkittävästi suurempi.
- Jarmo Aaltonen, Baana