Rauma

Teemme päivittäin valintoja. Valinnoillamme on vaikutusta ympäristöömme ja hyvinvointiimme. Valitsemalla kaasuauton teet ekoteon.

Rauma

Raumalla järjestettiin maaliskuun alussa Kaasua raskaaseen liikenteeseen -logistiikkapäivä. Ohjelmassa oli Satakunnan kaasutaloussuunnitelman 2025 esittelyä, asiaa raskaasta liikenteestä sekä kalustoon tutustumista.

Raskaassa liikenteessä kaasu on vahva vaihtoehto dieselin korvaajana. Uusia kaasukäyttöisiä malleja ja moottoreita on jo kehitteillä.

Karin kentällä esittelyssä olivat Scania 410 CNG, Volvo FH 460 LNG, Iveco CNG Iveco Daily dieselkonversio. Kalustoa esittelivät maahantuojien edustajat sekä dieselkonversion toteuttanut WinNovan henkilökunta.

Suomen kaasutankkausasemaverkosto laajenee jatkuvasti. Rauman kaupungin tavoitteena onkin saada kaasutankkausasema tulevaisuudessa myös Raumalle.

 

Autoliikkeet

Huoltoliikkeet

Kaikki uusia kaasuautoja edustavat yritykset tuottavat huoltopalveluja edustamilleen merkeille. Lisäksi autojen konvertointeja tekevä Terra Gas Finland Oy suorittaa kaasuautojen huoltoja.

Konversiopajat

Konversiopajan, jossa autosi voidaan muuttaa kaasukäyttöiseksi, löydät täältä

Tilastotietoa

Raumalla oli 19 kaasukäyttöistä henkilöautoa 31.12.2020.

Manner-Suomessa oli 12 356 kaasukäyttöistä henkilöautoa 31.12.2020.

Kuvia

Kuvia Kaasua raskaaseen liikenteeseen -logistiikkapäivästä

Käyttökokemuksia

Kaasuauton ostopäätöksen taustalla on tietoisuus ympäristövaikutuksista, auton käyttövoimaveron sekä vakuutus- ja huoltokustannusten alenemisesta. Polttoaineen kulutuksen ja vähäpäästöisyyden lisäksi merkitystä on myös ilmastonmuutoksen vastaisella työllä.

Rauman kaupungin yritysasiantuntija Kaisa Kalliovuo on yksi kaasuautoilun kannattajista. Audi A3 g-tron kulkee kaasulla sekä vaihtoehtoisesti bensiinillä. Kaasukäyttöinen g-tron on ympäristöystävällinen valinta, joka ei ulkonäöltään tai sisätiloiltaan eroa bensa- tai dieselversiosta.

Ensisijaisena polttoaineena auto käyttää aina kaasua, mutta vaihtaa automaattisesti bensiiniin kaasun loppuessa. Kaasua tankatessa vaihtoehdot ovat kotimainen uusiutuva biokaasu tai maakaasu, joka sekin on bensiiniä vähäpäästöisempi ja lisäksi markkinoiden edullisin polttoaine.

Biokaasun tankkaaminen on mahdollista Kalliovuon kotikaupungissa Porissa, minkä myötä ekologinen ja taloudellinen hyöty on käyttäjälleen maksimaalinen. Keskimääräisesti tankkauskertoja kertyy kolme viikossa. Kaasun kulutus Audissa on 3,3–3,5 kiloa 100 kilometriä kohti.