Turku

Teemme päivittäin valintoja. Valinnoillamme on vaikutusta ympäristöömme ja hyvinvointiimme. Valitsemalla kaasuauton teet ekoteon.

Turku

Kaasuauto on hyvä vaihtoehto ympäristötietoiselle autoilijalle. Kaasuauto käyttää polttoaineena joko maakaasua tai biohajoavista aineista tuotettua biokaasua. Kuten jo nimestä voi päätellä, on biokaasu näistä se ekologisempi vaihtoehto.

Maakaasun palamisessa syntyvät hiilidioksidipäästöt ovat 25 prosenttia pienemmät kuin bensa-auton päästöt. Biokaasunkin palamisessa syntyy hiilidioksidia, mutta esimerkiksi Gasumin mukaan nettomääräiset hiilidioksidipäästöt ovat biokaasulla ajettaessa pyöreä nolla. Tämä johtuu siitä, että biohajoavaan ainekseen on sitoutunut sama määrä hiilidioksidia, kuin mitä biokaasun palamisessa vapautuu.

Biokaasun ekologisuutta lisää myös se, että se on täysin uusiutuva polttoaine, joka myös edistää kiertotaloutta. Esimerkiksi kotitalouksien ja kauppojen biojätettä käytetään biokaasun valmistukseen.

Autoliikkeet

Rinta-Joupin autoliike Oy Turun Orikedolla edustaa Skoda kaasuautoja.

K-auto maahantuo ja markkinoi Volkswagen, Audi ja Seat merkkisiä kaasuautoja Suomessa. Turun seudulla K-auto toimii myös itse vähittäiskauppiaana Volkswagen center, Audi center ja Seat center liikkeissä.

Länsiauto Turku edustaa Opel autoja.

Huoltoliikkeet

Kaikki uusia kaasuautoja edustavat yritykset tuottavat huoltopalveluja edustamilleen merkeille. Lisäksi autojen konvertointeja tekevä Terra Gas Finland Oy suorittaa kaasuautojen huoltoja.

Kaasuauton huolto-ohjelma ei suuresti poikkea bensa- tai diesel -autojen huolloista. Kaasuautoissa useammin vaihdettavia osia ovat tulpat, joiden vaihtoväli saattaa puolittua sekä öljyt, jotka vaihdetaan vuoden välein. Uusien kaasuautojen huoltoväli on 1 vuosi tai 15 000 km, joista useimmiten kilometriraja tulee vastaan ensin. Konvertoiduissa autoissa ensimmäinen huolto tehdään 10 000 km jälkeen ja toinen 25 000 km, jonka jälkeen huoltoväliksi vakiintuu 15 000 km.

Konversiopajat

Vanhan auton muuntaminen kaasuautoksi, eli konversio kaasuautoksi, on täysin mahdollinen ja suhteellisen helppo toimenpide. Konversiota tekevät Turun seudulla ja muuallakin Suomessa toimijoiden yhteenliittymänä Terra Gas Finland Oy -nimellä. Turun toimipiste sijaitsee Raision Alhaistentiellä.  Konversiopajan, jossa autosi voidaan muuttaa kaasukäyttöiseksi, löydät täältä

Tilastotietoa

Turussa oli 370 kaasukäyttöistä henkilöautoa 31.12.2020

Manner-Suomessa oli 12 356 kaasukäyttöistä henkilöautoa 31.12.2020

Käyttökokemuksia

Kaasumuunnos maksaa itsensä takaisin, kertoo Seppo Halminen

Turkulainen sähköinsinööri Seppo Halminen omistaa kaksi kaasuautoa. Ensimmäisenä hankittu on uusi tehdasvalmisteinen Skoda Octavia farmari.

"Vein vanhan auton romutettavaksi ja uuden pienpäästöisen auton hankintaan sain romutuspalkkion, mikä luonnostaan kannusti auton hankintaan", Halminen kertaa uuden kaasuauton hankintaansa.

Lue lisää

Kimmo Luotonen ajaa kaasulla sekä töissä että vapaalla

Taksia Turussa ajavalla Kimmo Luotosella on työvälineenä kaasulla kulkeva tehdasvalmisteinen VW Passat EcoFuel. Lisäksi Luotosen perheestä löytyy kaksi muuta kaasuautoa, jotka ovat myös VW valmistamia.

”Kiinnostus kaasuauton hankinnasta työvälineeksi heräsi pari vuotta sitten, kun kaluston vaihto tuli ajankohtaiseksi. Tärkeänä valintakriteerinä auton hankinnassa oli kokonaistaloudellisuus ja tietysti myös vähäpäästöisyys. Tärkeä osa valintapäätöstä oli Gasumin ammattiautoilijoille tarjoama kuukausisopimus, missä kiinteään kuukausihintaan saa ajaa tietyn määrän kilometrejä vuodessa,” Luotonen kertoo.

Lue lisää